بررسی تغییرات عناصر غذایی در خاک و بوته پنبه تحت تاثیر نظامهای کمخاک ورزی و حفظ بقایای گندم |
کد مقاله : 1053-NCCOTTON |
نویسندگان |
Mahmoud Mali * Cotton Research institute of Iran |
چکیده مقاله |
به منظور مطالعه اثر خاکورزی و مدیریت بقایای گندم بر صفات عناصر غذایی خاک و اندامهای مختلف گیاه پنبه ، آزمایشی در سالهای 1395 و 1396 به صورت استریپ پلات در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشمآباد گرگان اجرا شد. خاکورزی در چهار سطح بیخاکورزی، خاکورزی متداول، دیسک و کمبینات و مدیریت بقایای گندم در سه سطح حذف کامل بقایا، حفظ بقایای ایستاده و حفظ کامل بقایا بود. در سطوح مختلف خاکورزی با افزایش بقایا در سطح خاک غلظت عناصر غذایی پرمصرف (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) خاک افزایش پیدا کرد، به عبارت دیگر حذف بقایا باعث کاهش در عناصر غذایی پر مصرف خاک شده است و از طرف دیگر، افزایش کاه و کلش در سطح خاک، عناصر غذایی پر مصرف خاک را افزایش داده است. در بین سطوح خاکورزی نیز در خاکورزی معمولی میزان عناصر غذایی پر مصرف خاک کمتر از بیخاکورزی، دیسک و کمبینات می-باشد که این امر نیز نشاندهنده بهتر بودن عدم خاکورزی یا خاکورزی کاهش یافته (دیسک، کمبینات) میباشد. مطابق انتظار با افزایش در عناصر غذایی خاک میزان عناصر غذایی در بخش هوایی گیاه پنبه نیز افزایش پیدا کرد، بدین صورت که در تیمارهای حذف بقایا نسبت به تیمارهای حفظ کامل بقایا و کاه و کلش عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم و فسفر بسیار کمتر بود، همچنین هنگام عدم استفاده از خاکورزی، غلظت عناصر غذایی بخش هوایی گیاه افزایش پیدا کرد. بهنظر میرسد حفظ رطوبت در کمخاکورزی در نتجه حفظ بقایا در لایه سطحی خاک، قابلیت دسترسی عناصر غذایی را افزایش میدهد. |
کلیدواژه ها |
بقایای گندم، عناصر غذایی، پنبه، خاکورزی، خاک. |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |