تفسیر نتایج پتاسیم قابل استفاده خاک برای پنبه در شرایط شور
کد مقاله : 1057-NCCOTTON
نویسندگان:
پیمان کشاورز *
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده مقاله:
به منظور شناخت وضعیت پتاسیم در خاک های شور تعداد 15 مزرعه در مناطق عمده کشت پنبه استان خراسان رضوی در خاک های شور (ECe = 16 dS/m) و 10 مزرعه در خاک های غیرشور (ECe = 2.3 dS/m) انتخاب شد و پتاسیم قابل استفاده نمونه های خاک با عصاره گیر استات آمونیم استخراج گردید. سپس طی یک آزمایش مزرعه ای به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اثر مصرف صفر (شاهد) و 150 کیلوگرم پتاسیم در هکتار (به صورت سولفات پتاسیم) در خاک های مورد نظر روی پنبه رقم ورامین مطالعه گردید. در هر مزرعه پس از برداشت محصول با استفاده از روش ترسیمی کیت- نلسون حد بحرانی پتاسیم برآورد گردید. نتایج نشان داد که مصرف 150 کیلوگرم پتاسیم در هکتار سبب افزایش معنی دار (سطح 5 درصد) عملکرد وش پنبه در هر دو شرایط شور و غیرشور گردید. به طور میانگین عملکرد در شرایط شور (13 درصد) ودر شرایط غیرشور (6درصد) افزایش یافت. با استفاده از روش ترسیمی کیت- نلسون حد بحرانی پتاسیم در شرایط شور و غیرشور با 85% عملکرد نسبی به ترتیب 240 و 210 میلی گرم در کیلوگرم خاک تعیین گردید. این در حالی بود که در شرایط شور حدود 5/62 درصد خاک‌هایی که کمتر از 240 میلی گرم در کیلوگرم و در شرایط غیر شور حدود 50 درصد خاک‌هایی که کمتر از 210 میلی گرم در کیلو گرم پتاسیم قابل استفاده داشتند به مصرف پتاسیم عکس العمل نشان دادند. رابطه بین پتاسیم استخراج شده از خاک و اضافه عملکرد (تفاوت عملکرد با شاهد) در شرایط شور و غیرشور نشان داد فراتر از مقادیر 440 و 480 میلی گرم در کیلوگرم پتاسیم قابل استفاده خاک به ترتیب در خاک‌های شور و غیرشور عکس العمل پنبه منفی است. از این رو با توجه به حدود بحرانی بدست آمده محدودة کفایت پتاسیم در شرایط شور نسبت به شرایط غیرشور کوچکترمی باشد.
کلیدواژه ها:
پنبه، حد بحرانی، پتاسیم، شوری خاک، عملکرد نسبی
وضعیت : چکیده برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است
اولــیـن هـمـایـش مـلــی علمـی ترویجـی یافته های کاربـردی پنبه | بشرویه - دی 98