بررسی عوامل محدود کننده خاک‌های مناطق پنبه کاری خراسان رضوی
کد مقاله : 1069-NCCOTTON
نویسندگان:
محمد قاسم زاده گنجه ای *
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده مقاله:
شوری و قلیائیت در بخشی از خاک‌های مناطق پنبه کاری مرکزی و جنوبی خراسان رضوی عمومیت داشته و همچنین کیفیت آب زیرزمینی عموما در این مناطق نامطلوب بوده و دارای شوری و SAR زیاد تا خیلی زیاد می‌باشد که خود یکی از عوامل محدودکننده برای کشت و کار محسوب شده و تولید اقتصادی و پایدار محصول پنبه را محدود می‌کند. به منظور تعیین عوامل محدود کننده خاکی در تولید و کیفیت مزارع پنبه خراسان رضوی، نمونه برداری‌هایی بر روی خاک‌های مناطق مختلف پنبه کاری خراسان رضوی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مسئله شوری آب و خاک و مدیریت تغذیه گیاهی در شرایط شور و نرمال تاثیر عمده ای بر عملکرد و کیفیت پنبه دارد. از نظر نیاز غذایی پنبه مانند سایر گیاهان به نیتروژن، فسفر، پتاسیم در درجه اول و کلسیم، گوگرد، منیزیوم، بور، آهن و روی در درجه دوم احتیاج دارد. تحقیقات انجام شده نشان داد که 10 درصد از عناصر غذایی از مرحله جوانی زنی تا 4 برگی شدن، 60 درصد از مرحله 4 برگی تا تشکیل گل و 30 درصد دیگر از عناصر غذایی در مرحله بعدی رشد جذب می‌گردند. شوری و قلیائیت یکی از مهم‌ترین عوامل محدود‌کننده عملکرد در این مناطق بود، به‌طوری‌که، در شرایط شوری خاک بیشتر از 8 دسی زیمنس بر متر، شوری عامل محدود‌کننده رشد گیاه پنبه گردید و توصیه شد که در این شرایط بایستی از منابع کودهای نیتراته استفاده شود و از کود سولفات پتاسیم بر اساس آزمون خاک استفاده شود. همچنین با توجه به شرایط نامساعد محلول خاک در شرایط شور، محلول‌پاشی با کودهای حاوی عناصر کم مصرف با غلظت 3 تا 5 در هزار ضروری است. استفاده از کودهای آلی در شرایط شور و سدیمی باعث بهبود شرایط فیزیکی، بهبود ساختمان خاک و تهویه گردید و به کاهش اثرات نامطلوب شوری و سدیمی بودن خاک کمک می‌نماید. نوع و مقدار ماده آلی بایستی با توجه به آزمون خاک و همچنین اندازه گیری شوری خاک مصرف گردد.
کلیدواژه ها:
پنبه، خاک، خراسان رضوی، محدودیت
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
اولــیـن هـمـایـش مـلــی علمـی ترویجـی یافته های کاربـردی پنبه | بشرویه - دی 98