میزان گوسیپول آزاد و تام برخی از گونه های پنبه بومی کشور
کد مقاله : 1070-NCCOTTON
نویسندگان
محسن راستی اردکانی *1، احمد رضا رنجبری1، اکبر اسدیان اصفهانی1، مجید جعفر آقایی2
1بخش تحقیقات علوم دامی
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
چکیده مقاله
رنگدانه گوسیپول که عمدتا در مغز پنبه دانه و به صورت لکه های ریز و قرمز تا قهوه ای رنگ با چشم مسلح در مقطع بریده شد مغز تخم پنبه دانه قابل مشاهده است، یک مکانسیم طبیعی پنبه برای مقابله با برخی آفات و حشرات می باشد. به دلایل مشکلات آزمایشگاهی، مقادیر گوسیپول انواع ارقام پنبه دانه کمتر مورد اندازه گیری قرار می گیرد. با توجه به نقش گوسیپول در کنترل آفات و همچنین احتمال مسمومیت دام و یا طیور در صورت تغذیه از ضایعات پنبه دانه و یا تخم پنبه دانه و یا بعد از روغن کشی از تخم پنبه دانه، هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان گوسیپول برخی از ارقام بومی پنبه موجود در ایستگاه تحقیقاتی کاشمر بود. برای اندازه گیری گوسیپول آزاد و گوسیپول تام ( گوسیپول متصل) از روش . AOAC استفاده شد.
بر اساس نتایج این تحقیق میزان گوسیپول آزاد ارقام گلندلس(پاک) با مبداء ایستگاه کاشمر ، بومی کاشمر، بومی مهریز، بومی گرمسار و بومی کرمان به ترتیب 047/0، 772/0، 825/0، 555/0 و 703/0 درصد و میزان گوسیپول تام این ارقام به ترتیب 046/0، 788/0، 914/0، 624/0، 802/0 درصد تعیین شد که نسبت به سایر ارقام به عنوان مثال رقم مهر با مبدا دشت مغان بطور معنی داری کمتر بود ( گوسیپول آزاد و تام در رقم مهر دشت مغان به ترتیب 286/1 و 413/1 درصد تعیین شد).لازم به ذکر است که مقادیر اخیر بدون احتساب نسبت مغز به لینت و پوسته در نظر گرفته شده است و نسبت مغز از بین 9/49 تا حداکثر 55/0 درصد در این ارقام متغیر می باشد.
کلیدواژه ها
پنبه دانه،گوسیپول ، بومی ، رقم
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است