بررسی اهمیت سنک‎های بذر پنبه ‌در مزارع پنبه استان گلستان
کد مقاله : 1074-NCCOTTON
نویسندگان:
پریسا هروی *1، الهام فغانی2
1عضوهیات علمی موسسه تحقیقات پنبه کشور.
2عضو هیات علمی موسسه تحقیقات پنبه کشور سازمان تحقیقات کشاورزی
چکیده مقاله:
از اقدامات اولیه و ضروری در اجرای مدیریت تلفیقی آفات( IPM )در مزارع پنبه استفاده از بذور سالم و با قوه نامیه بالا می‎باشد. برای این منظورلازم است که در کلیه مراحل کاشت، داشت و برداشت پنبه عوامل خسار‎ت‎زای بذر پنبه شناخته شوند و راه‌کارهای مقابله با ایجاد خسارت تعیین گردد. سنک بذر پنبهOxycarenus hyalinipennis Costa ( Hemiptera : Oxycarenidae) با تغذیه از بذور سبب کاهش خصوصیات کمی وکیفی بذر و همچنین آلودگی الیاف پنبه می‎گردند. در این تحقیق که در سالهای95تا96 در گرگان انجام شد در رقم پنبه گلستان، با شروع بازشدن غوزه‎های پنبه،45 غوزه به‌صورت تصادفی غوز‎ه‎ها با پاکت کاغذی جداسازی و پوشیده شدند و 45 غوزه علامت‌دار به‌طور طبیعی در معرض آفت قرارگرفتند. در سه مرحله به فواصل ده روز نمونه‌گیری از بذور در مزرعه انجام شد. در آزمایشگاه موسسه بررسی‎های لازم بر خصوصیات کمی و کیفی بذرانجام گرفت. نتایج ارزیابی تاثیر آفت بر بنیه بذر و ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن، نشان داد که وجود سنک در بذر پنبه بر ذخایر آندوسپرم و بنیه آن تاثیر معنی داری داشت به‌طوری‌که درصد جوانه زنی و ذخیره آندوسپرم کاهش یافت. افزایش فنل، کاهش کربوهیدرات و افزایش غدد ترشحی که در بذور پنبه در معرض آفت در این تحقیق مشاهده شد، از مکانیسم‌های دفاعی بذر پنبه نسبت به هجوم آفت سنک بذر پنبه محسوب می‌شود. سنک بذر پنبه در صورت افزایش جمعیت، با ایجاد آلودگی در الیاف،کاهش قوه نامیه بذرو سایر خصوصیات کمی و کیفی بذر و الیاف می‌تواند به عنوان یک آفت اصلی خسارت قابل توجهی به محصول پنبه وارد کند.
کلیدواژه ها:
سنک‎های بذرپنبه ، خصوصیات کمی و کیفی بذر، استان گلستان
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
اولــیـن هـمـایـش مـلــی علمـی ترویجـی یافته های کاربـردی پنبه | بشرویه - دی 98