کیفیت روغن پنبه دانه، خواص، کاربردها و فرآوری آن
کد مقاله : 1085-NCCOTTON
نویسندگان:
مسعود یقبانی *1، سودابه عین افشار2
1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
2مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده مقاله:
پنبه یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی و تنها بزرگ‌ترین منبع طبیعی الیاف می‌باشد. اغلب این حقیقت نادیده گرفته می‏شود که گیاه پنبه بیشتر غذا برای انسان و خوراک برای حیوانات تولید می‌کند تا الیاف. از آنجاکه دانه‌های پنبه حاوی 20 تا 25 درصد پروتئین نیز هستند لذا پنبه به‏عنوان منبعی از الیاف، روغن و پروتئین محسوب خواهد شد. با وجود اینکه لینت محصول اصلی پنبه می‏باشد لیکن مابقی محصولات بدست آمده فرآورده‌های جنبی به‏شمار می‏آیند که هر کدام مصارف خاص خود را دارد. مغز دانه براساس وزن خشک حدود 30 درصد روغن داشته که از میزان بالایی آنتی‌اکسیدان‌ها یا توکوفرول‌ها برخوردار بوده و به‏دلیل داشتن خواص دارویی، برای قرن‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ترین داروهای گیاهی در آمریکای مرکزی محسوب می‌شده است. روغن پنبه‌دانه به خاطر ترکیب اسیدهای چرب چندغیراشباعی خود، شبیه روغن کلزا (کانولا)، ذرت، گلرنگ، سویا و آفتابگردان می‌باشد. این مقاله به موضوعاتی در مورد جنبه های مختلف فرآوری روغن پنبه‏‏دانه، کاربرد و کیفیت آن می‏پردازد. همچنین با توجه به اهمیت نوع روغن مصرفی خانوارها در سلامتی افراد به نکاتی در مورد انتخاب روغن مناسب برای مصارف خوراکی اشاره شده است.
کلیدواژه ها:
آنتی ‏اکسیدان، خواص دارویی، روغن، کیفیت
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
اولــیـن هـمـایـش مـلــی علمـی ترویجـی یافته های کاربـردی پنبه | بشرویه - دی 98